Achter de huid van verf en kleur
Het oog kan miljoenen kleuren waarnemen, kleur fascineert me, in al deze schakeringen van kleuren probeer ik een schilderij te componeren.

Tijdens het schilderen denk ik in kleur, de kleur moet diep zijn, in verhouding met elkaar zijn, stralen en een geheel vormen.

Ook speelt structuur een grote rol in mijn schilderijen, de gelaagdheid die ontstaat na lang door schilderen levert een onvoorspelbaar beeld op.

Oude verweerde overblijfselen uit het verleden, onvolmaakte schoonheid in al zijn onverwachte diepte. Zichtbaar verleden, reizende gedachten, schilderijen vanuit impressies en herinneringen, er ontstaat een wereld op zichzelf, het schilderij.

Poëzie, filosofie, ritme, passie en verlangens, het zoeken naar dat is voor mij ook schilderen. Afgekrabd, toegevoegd, transparante lagen, dikke lagen, verscheurd doek, het proces van het schilderen is kijken en nog eens kijken en weer verder gaan of op tijd weten te stoppen, want om te bepalen wanneer het af is ...............................

Reizen is ook een grote inspiratiebron, de kleuren, de ruimte en de afwisseling van het landschap afgewisseld met de zichtbare geschiedenis vertaal ik op mijn manier in kleurrijke, verweerde en geabstraheerde doeken geschilderd met passie.

Gewone momenten in de natuur maar ook in de stad kunnen betoverend mooi zijn dat wil ik ook zichtbaar maken in mijn schilderijen.

De weerspiegeling van de stadslichten in het water, de hemel die rozeblauw kleurt, de zilverblauwe twinkeling door de schittering van de zon op de zee. De gouden gloed weerkaatst langs de ramen door jouw oog. Misschien geen antwoorden op levensvragen, maar het bestaan dragelijker maken door de verrassende schoonheid die het mysterie van het leven benadrukken.
©geschreven door Daphne Verheijke